­

"New technologies in prenatal and perinatal diagnosis and screening"

Konference notiks 26. semtembrī Viļņā - Vilnius University and Vaisingumo Klinika

Sīkāka informācija sekos.

Kortikosteroīdu lietošana antenatālajā periodā

Lekcija

P. Stradiņa KUS Dzemdību nodaļas iekšējās vadlīnijas

Cervical screening by HPV testing: clinical results and HPV test selection criteria

Cervical screening by HPV testing: clinical results and HPV test selection criteria

LĀB starpdisciplinārā konference

 

Labdien, kolēģi! Sveiciens tuvojošos 1. maija svētkos un Latvijas Neatkarības deklarācijas 25. gadadienā!

Aicinām pieteikties LĀB starpdisiciplinārajai konferencei KLĪNISKIE GADĪJUMI, kas notiks Talsos 30. maijā plkst. 9.30. Konferences programmu lūdzu skat. šeit. Reģistrācijas anketa pieejama šeit.

Pavasara konferenču sezonu mēs nolēmām noslēgt ar nebijuši izcilu starpdisciplināru konferenci. Ideju bija daudz, un tās bija dažādas. Taču tad Ārstu biedrībā ieradās Talsu mērs ķirurgs Aivars Lācarus ar ziņu, ka Talsos ir uzbūvēta jaunā slimnīca, pilnībā renovēts Tautas nams (izcili apstākļi, interjers, apskaņošana, prezentācijas iespējas). Un vispār – pavasarī neviena pilsēta Latvijā neesot tik daiļa, pievilcīga un viesmīlīga kā Talsi. Talsi ir viegli sasniedzami - no Rīgas var aizbraukt 1 stundā un 10 minūtēs, dažādos restorānos un kafejnīcās varot gardi, veselīgi un ātri paēst, un būtiskais – Talsos esot draudzīgs garīgais klimats.
Tā nu Latvijas Ārstu biedrības valde lēma – šā pavasara noslēdzošā starpdisciplinārā konference notiks Talsos 30. maijā.
Konferences tēma - KLĪNISKIE GADĪJUMI. Tēmu ieteica profesors A. Krams, ierosinot, ka pienācis laiks pastāstīt ārstiem gan gadījumu ar bērnu, kas vests uz Ameriku ārstēt limfvadus, gan par narkozi pacientei ar plaušu transplantāciju, gan unikālus saindēšanās gadījumus. Ja atceraties - savulaik klīnisko gadījumu analīze bija būtiskākā apmācību un zināšanu atsvaidzināšanas metode.

Katrs konferences lektors būs sagatavojis 2 unikālus klīniskos gadījumus, kurus centīsies atspoguļot soli pa solim, ļaujot kolēģiem sekot līdzi diagnostikai un ārstniecībai. Cik man zināms, būs gan veiksmīgas izārstēšanas gadījumi, gan gadījumi, kas rezultējas ar pacienta pārvešanu uz patologanatomijas nodaļu.
Mums ir laba pieredze ar konferenci NEATLIEKMIE STĀVOKĻI MEDICĪNĀ, kas jau divus gadus pēc kārtas ar labiem panākumiem notikusi Cēsīs. Varbūt varam iedibināt arī tradīciju katru gadu doties uz Talsiem un runāt tur par neparasto medicīnā, analizējot dažādus gadījumus?

Atgādinu, ka pieteikšanās līdz 19. maijam ir lētāka: 15 EUR LĀB individuālajiem biedriem, rezidentiem, ārstu palīgiem, māsām, 25 EUR pārējiem. No 20. maija - 25 EUR LĀB individuālajiem biedriem, rezidentiem, ārstu palīgiem, māsām, 40 EUR pārējiem.
Un vēl – atgādinu visiem kolēģiem, kas kāda iemesla dēļ nav samaksājuši Ārstu biedrības biedra naudu: Latvijas Ārstu biedrības biedra nauda gadā ir 30 EUR. Katrs biedrs visu gadu saņem žurnālu "Latvijas Ārsts" bez maksas, visas LĀB konferences biedrības biedriem ir vismaz par 10 EUR lētākas nekā tiem, kas nav Latvijas Ārstu biedrības biedri, turklāt Latvijas Ārstu biedrības biedriem ir arī virkne citu priekšrocību.

Ar cieņu,
Pēteris Apinis,
Latvijas Ārstu biedrības prezidents

EBCOG prezidenta uzruna

EBCOG President Newsletter

Asiņošanas izvērtēšanas tabula (Pictorial Bleeding Assessment Chart)

Tabula

EBCOG oficiālais paziņojums

Alkohols un grūtniecība

24.04.15. Asociācijas sēdes programma

Norises vieta: Latvijas Onkoloģijas centrs

12:00 – 13:00 Reģistrācija
13:00-13:10 Atklāšanas uzruna, D. Matule
13:10-13:40 Augļa monitorēšana ar ST segmenta analīzi, pieredze Rīgas Dzemdību namā, L. Grīnberga
13:40-13:50 Jaunumi grūtnieču aprūpes dokumentācijā, D. Rezeberga
13:50 – 14:20 Fleboloģijas pacientu aprūpe dažādos dzīves periodos. Trombožu profilakse grūtniecēm, dzemdībās un pēcdzemdību periodā, J. Rīts
14:20 -14:30 Ko nepieciešams zināt, izvēloties piemērotu kontracepciju, D. Matule
14:30 – 15:15 Imūnmodulējošā terapija un sievietes veselība, I. Mihailova
15:15 – 15:25 Sagitus

15:25 – 16:00 Kafija, uzkodas

PROBLĒMAS AKTUALITĀTE – REKTOVAGINĀLĀS FISTULAS
Kopsēde ar ķirurgiem, proktologiem (angļu val.)

16:00 – 17:00 „State of art” lekcija. Rektovagināla fistula. Prof. Antoni Zawadzki (Skåne University Hospital, Lund University, Malmö, Zviedrija) (State art of lecture. Rectovaginal fistula. Prof. Antoni Zawadzki (Department of Clinical Sciences, Surgery, Section of Pelvic Floor Centre, Skåne University Hospital, Lund University, Malmö, Sweden))
17:00 – 18:00 Apaļā galda diskusijas. Klīnisko gadījumu prezentācija (40-60min) Round table. Case reports and discussion. (40-60 min):

•Sieviete ar rektovaginālu fistulu pēc PPH procedūras (procedūra noslīdējumu un hemoroīdu ārstēšanai) A. Martinsons (Female with rectovaginal fistula after PPH procedure. A.Martinsons)
• Paciente ar jatrogēnām rektovaginālām fistulām pēc transanālas polipektomijas. K. Snipe (Patient with iatrogenic rectovaginal fistulas after transanal polipectomie. K.Snipe)
• Paciente pēcdzemdību periodā ar veidojumu rektovaginālajā septā (Patient after delivery and lesion in rectovaginal septum. A.Kusmane)

 

Hipertenzijas vadlīnijas

KLĪNISKĀS REKOMENDĀCIJAS GRŪTNIECĪBAS HIPERTENSIJA. PREEKLAMPSIJA. Rīga 2013. gads

LĀB organizētie kursi

God. kolēģi!

 

Informējam, ka mūsu tālākizglītības programmu piedāvājumam pievienota jauna programma, kas paredzēta dažādu specialitāšu ārstiem – Abdominālā ultrasonogrāfija.

Kursu norises laiks -  22., 23. maijs. Dalības maksa – 84,00 EUR. 24 tālākizglītības punkti, Rīga, Skolas iela 3. Vada radioloģe diagnoste Ligita Zvīgule.

 

Jaunums ir arī programma „Ievads elektrokardioloģijā” klausītājiem bez priekšzināšanām. Savukārt pēc ilgāka pārtraukuma piedāvājam programmu „Nefroloģijas un hepatoloģijas skola ģimenes ārstiem un ambulatorajiem speciālistiem”.

 

Pieteikšanās kursiem elektroniski Latvijas Ārstu biedrības sistēmā http://lab.netcard.lv/. Izvēlieties sev interesējošo programmu un spiediet pogu „pieteikties”. Mēs ar Jums sazināsimies un gaidīsim kursos!

 

Citi kursi tuvākajos mēnešos:

 

Aprīlī:

24. un 25. aprīlis – Neatliekamā medicīniskā palīdzība traumu guvušam pacientam. Pirmsslimnīcas etaps.

Dalības maksa – 69,00 EUR. 16 tālākizglītības punkti, Rīga, Skolas iela 3/RAKUS, Hipokrāta 4. Vada dr. Aleksejs Višņakovs.

26. aprīlis - NMP dažādās situācijās pirmsslimnīcas etapā. Treniņš neatliekamās medicīnas speciālistiem (ārstiem un ārstu palīgiem) – praktisks treniņš.

Dalības maksa 20,00 EUR, plkst. 10.00, Rīga, Skolas 3. Vada dr. Dmitrijs Sergejevs.

Maijā:

9. maijs - NMP dažādās situācijās pirmsslimnīcas etapā. Treniņš neatliekamās medicīnas speciālistiem (ārstiem un ārstu palīgiem) – praktisks treniņš.

Dalības maksa 20,00 EUR, plkst. 10.00, Rīga, Skolas 3. Vada dr. Dmitrijs Sergejevs.

8., 9., 10. maijs - Ievads elektrokardioloģijā (klausītājiem bez priekšzināšanām).

Dalības maksa 89,00 EUR, 32 tālākizglītības punkti, Rīga, Skolas iela 3. Vada kardioloģe dr. A. Makarovska.

13. maijsNefroloģijas un hepatoloģijas skola ģimenes ārstiem un ambulatorajiem speciālistiem

Dalības maksa 29,00 EUR, 8 tālākizglītības punkti, Rīga, Skolas iela 3. Vada nefroloģe Anda Grigāne un hepatoloģe Ieva Tolmane.

22. maijs -  Pacients ar multiplu traumu pirmsslimnīcas etapā.

Dalības maksa 29,00 EUR, 8 tālākizglītības punkti, Rīga, Skolas iela 3. Vada dr. Aleksejs Višņakovs.

22. un 23. maijs - Abdominālā ultrasonogrāfija.

Dalības maksa – 84,00 EUR. 24 tālākizglītības punkti, Rīga, Skolas iela 3. Vada radioloģe diagnoste Ligita Zvīgule.

26. un 27. maijs - NMP un katastrofu medicīna. Pirmsslimnīcas etaps.

Dalības maksa 82,00 EUR, 24 tālākizglītības punkti, no plkst.12.30, Rīga, Skolas iela 3.

30. maijs - Biežāk sastopamās bērnu infekcijas slimības ģimenes ārsta praksē. (palikušas tikai dažas brīvas vietas)

Dalības maksa – 35,00 EUR. 8 tālākizglītības punkti, Rīga, Skolas iela 3. Vada pediatre, bērnu infektoloģe Amanda Freimane.

 

Pieteikuma anketu iespējams aizpildīt šeit.